Sluiten

Direct een offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en vraag direct een offerte aan!










Wat is een brandwerend systeem?

Een brandwerende coating is een dunne laag materiaal die op een constructie of object wordt aangebracht om deze langer bestand te maken tegen brand.

Een brandwerend systeem dient ervoor te zorgen dat brand niet makkelijk kan verspreiden. Een brandvertragende systeem vormt een vlamvertragende deklaag en warmtebarrière. Zo is het een stuk veiliger wanneer er brand uitbreekt.

Het effect van een brandwerend systeem

Wanneer een brand uitbreekt, vormt de brandwerende coating een dikke, onbrandbare en isolerende koolstoflaag waardoor de ondergrond goed beschermd is. Door de unieke samenstelling van de coating is deze milieuvriendelijk én onschadelijk voor de gezondheid. Tevens is de coating gifvrij en reukarm. In een aantal gevallen is de coating leverbaar in diverse RAL-kleuren.

Waarop kan een brandwerend systeem worden toegepast?

Een brandwerende verf kan verschillende ondergronden worden toegepast zoals staal, beton, kunststof, hout en natuurlijke- of kokosvezels. Kokosvezels zie je bijvoorbeeld vaak als geluidsscherm in woonwijken en langs wegen. Daarnaast brengen wij deze systemen aan in tunnels, onderdoorgangen, viaducten en andere beton- en staalconstructies.

Welke systemen kennen we?

Elke ondergrond vraagt om een ander soort systeem. Wij zijn bekend met alle normen en bouwbesluiten op het gebied van brandvertragend impregneren. Op de website van de Rijksoverheid wordt er uitleg gegeven over de regelgeving van brandwerendheid in Nederland.

ProNed werkt met coatings en impregneermiddelen die voldoen aan NEN 065, NFP 92 501 en 1187. Brandvertragend van 30 tot 120 minuten. We werken met merken als Asphalia, KEIM en Sika.

Kwaliteitsrichtlijnen brandwerende lakken

Doordat er per gebouw of object bepaald moet worden wat de geëiste brandwerendheid is met de bijbehorende laagdikte, adviseren wij om een brandwerende coating enkel door specialisten aan te laten brengen. ProNed heeft ruime ervaring met aanbrengen van brandwerende lakken.

Factoren brandwerendheid

De minimale brandwerendheid van een gebouw is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is lengte een van de factoren. Bij gebouwen of objecten onder de 5 meter geldt een brandwerendheid van 60 minuten. Bij gebouwen of objecten van hoger dan 5 meter  maar lager dan 13 meter geldt een brandwerendheid van 60 minuten. Wanneer het hoger gaat dan 13 meter, geldt een brandwerendheid van 120 minuten.

Daarnaast is een belangrijke factor of het gebouw bijvoorbeeld bedoeld is om te slapen of dat deze mogelijkheid er is. Een andere factor is het risicofactor. In sommige gevallen moet de brandwerendheid altijd 120 minuten zijn. Dit geldt voor plekken en industrieën met een verhoogd risico, denk bijvoorbeeld aan chemische fabrieken.

Het verschil tussen brandwerend en brandvertragend

Er zit wel degelijk een verschil tussen brandwerend en brandvertragend. Bij brandvertragend wordt gekeken naar het brandgedrag van een materiaal. Om dit te testen wordt bijvoorbeeld een materiaal tot ontbranding gebracht en wordt gekeken naar de vlamverspreiding, druppelvorming en rookontwikkeling. Een brandvertragende coating of impregneermiddel verandert het brandgedrag van het materiaal en vertraagd bijvoorbeeld de vlamverspreiding aanzienlijk. Een materiaal krijgt aan de hand van deze testen een brandklasse toegewezen.

Brandwerend zegt niets over een specifiek materiaal maar heeft betrekking op gehele ruimtes en constructies. Het is een maat voor de tijd die een constructie (wand, deur of glasvlak) heeft voordat deze bezwijkt onder invloed van een brand. Bij ruimtes wordt onder andere gemeten hoe lang het duurt voor de brand doorslaat naar een andere ruimte. De brandwerendheid wordt uitgedrukt in minuten.

Brandveiligheid in tunnels

Er zijn bepaalde eisen gesteld aan de brandveiligheid in tunnels. Zo is er een richtlijn inzake minimumveiligheidseisen voor tunnels in het trans-Europese weggennet. De richtlijn beoogt een ‘minimum veiligheidsniveau’ te verzekeren voor Europese weggebruikers. Dit minimum veiligheidsniveau geldt voor alle tunnels in het Europese wegennet van meer dan 500 meter.

Er zijn strengere eisen gesteld door de Nederlandse wetgever wie de richtlijn in 2006 heeft geïmplementeerd in de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels, het daarop gebaseerde Besluit aanvullende veiligheid wegtunnels en de Regeling aanvullende regels veiligheid wegtunnels. Zo is de Nederlandse wetgeving bijvoorbeeld van toepassing op alle tunnels langer dan 250 meter. Daarnaast bevat de Nederlandse wetgeving enkele eisen die inhoudelijk strenger zijn dan Europese eisen.

Om de brandwerendheid te verbeteren van beton in tunnels worden er steeds vaker onbrandbare platen aangebracht. Deze PROMAT platen zijn samengesteld uit calciumsilicaten, cement en toeslagstoffen. De afwerking met een KEIM verfsysteem maakt het (visuele) geheel compleet.

Bij het infrastructuur project “Rotterdamsebaan te Den Haag” is het systeem van KEIM Concreton-W succesvol toegepast op een groot aantal PROMAT platen (totaal circa 10.000 m2).  Hier zijn de platen airless gespoten in twee lagen antraciet grijs.

KEIM Concreton-W is ongevoelig voor weersinvloeden, UV-straling of chemische neerslag. Daarnaast is KEIM Concreton-W onbrandbaar; tot 1000 graden emissievrij.

Door de heldere kristalstructuren van het bindmiddel kaliumwaterglas en kiezelsol geeft KEIM Concreton­-W een hoge lichtreflectiewaarde en een heldere matte verspreiding van licht en kleur.

Afspatgedrag

Bij brandproeven in tunnels, lieten deze proeven zien dat het beton veel eerder afspat en de wapening veel sneller bloot komt te liggen dan verwacht. Bij een extreem grote brand in een tunnel begint het afspatten van kaal beton al na 10 minuten. Na 12 minuten spat er vervolgens al 7 cm beton af. In het in het werk mee gestorte hittewerende platen laten los na 27 minuten.

KEIM brandwerende verf

Zelfs boven een vlam van een brander ontbrandt de KEIMsche silicaatverf niet. Dat betekent in geval van brand: maximale veiligheid, geen toxische gassen – bevestigd door brandproeven in Duitsland en Engeland. Niet voor niets worden KEIM silicaatverven vaak toegepast in openbare ruimten, zoals bv. metrostations,- tunnels, scholen of bioscopen. Ideaal in combinatie als dekkende of semi-transparante kleurafwerking op brandwerend plaatmateriaal van PROMAT zoals PROMATECT.

Keimsche binnen- en buitenmuurverven:

  • Tot 1000 graden Celsius emissievrij
  • Voldoet aan brandklasse A2-s1,d0 volgens EN 13501-1
  • Certificaten beschikbaar per product
  • PCS -waarde (EN ISO 1716) van wit en mengkleuren  ligt onder 3 MJ/kg

Zet de eerste stap

Meer info of een offerte aanvragen?

Voor alle informatie over brandwerende systemen kun je bij ons terecht. We vertellen je er graag meer over. Daarnaast is het ook mogelijk om een offerte op te vragen voor het laten aanbrengen van een brandwerend systeem. Natuurlijk wisselen we graag eens van gedachte! Contacteer ons via info@proned.be of door te bellen naar 0380 801 29.








Start jouw project

Samen met ProNed