Hydrofuge
Flexibele projectspecialisten
ProNed is de partner voor grootschalige hydrofuge projecten. Voordat wegdekken geasfalteerd worden, impregneren wij de betonconstructies met hydrofuges die voldoen aan de laatste eisen van Rijkswaterstaat. Zo wordt schade door bijvoorbeeld dooizouten en vocht voorkomen. Inmiddels hebben wij al miljoenen vierkante meters aan betonnen constructies en wegdekken gehydrofobeerd. Van de A2 tot de A9 en van de Rotterdamsebaan tot de Centrale As.
Grootschalige projecten waarbij uitvoerders op korte termijn meters kunnen laten uitvoeren. Korte lijnen met onze projectleiders en werkvoorbereiding zorgen ervoor dat de voortgang van complexe werken gewaarborgd blijft.
Wat is hydrofoberen (hydrofuge) of impregneren?
‘Hydro’ betekent water en ‘foberen’ betekent afstoten. Hydrofoberen is dus het water- en vuilafstotend maken van een oppervlak. Soms wordt het ook wel impregneren genoemd. Door een hydrofobeermiddel op een ondergrond aan te brengen ontstaat er een laag waardoor de ondergrond ongevoelig wordt voor vochtproblemen en andere invloeden. Door te zorgen dat vocht en vuil niet langer in het oppervlak kan trekken, kan er bespaard worden op schoonmaakkosten en onderhoudskosten. Daarnaast reinigen wij altijd de ondergrond vooraf.
Welke ondergronden kunnen gehydrofobeerd worden?
ProNed hydrofobeert niet alleen wegdekken, maar ook andere poreuze ondergronden zoals metselwerk en natuursteen. Naast horizontale oppervlakken zoals betonnen brugdekken kunnen ook verticale oppervlakken als gevels, barriers, landhoofden en schampranden en wanden gehydrofobeerd worden. Hiervoor gebruiken we diverse hydrofobeerproducten in vloeibare varianten en crèmes. ProNed heeft jarenlange ervaring in het hydrofoberen van wegdekken, taluds, tunnels, onderdoorgangen, damwanden en nog veel meer. Daarnaast passen we het ook toe op ondergronden als metselwerk en natuursteen.
Beton
Bestaand of nieuw beton wordt gehydrofobeerd om het beton minder gevoelig te maken voor het indringen van water en andere vloeistoffen. Geïmpregneerd beton is makkelijk schoon te maken en blijft langer mooi.
Impregneren van betonnen constructies
Betonconstructies kunnen nog zo goed zijn, er is altijd kans op schade door invloeden van buiten af. Dit kan bijvoorbeeld doordat de dekking van de wapening onvoldoende is of doordat de doorlatendheid van het beton te groot is. Door beton te hydrofoberen (ofwel impregneren) wordt het oppervlak waterafstotend gemaakt. Dat betekent dat het beton nauwelijks meer water opneemt. Schadelijke stoffen zoals dooizouten komen zo niet meer in de constructie terecht.
Open en gesloten natuursteen
Wanneer natuursteen gehydrofobeerd wordt, wordt de steen verzadigd middels een impregneermiddel. Het zorgt er voor dat de poriën van de natuursteen opgevuld worden waardoor er een water- en vuilafstotende laag ontstaat. Het oppervlak wordt daardoor gebruiksvriendelijker en is makkelijker te onderhouden.
Het effect van hydrofoberen
Het hydrofoberen van een oppervlak heeft verschillende effecten. Een object krijgt een goede bescherming tegen weersinvloeden. Een gehydrofobeerd oppervlak is beschermd tegen water en vuil en UV- en weersbestendig waardoor neerslag niet in het oppervlak kan dringen. Een object wordt zo beschermt tegen vocht en blijft langer mooi. Mos, schimmel en algen kunnen niet langer aan de ondergrond hechten waardoor men langer kan genieten van het eindresultaat.
Hydrofoberen door ProNed
Wij maken gebruik van verschillende soorten impregneermiddelen van Sika, Remmers en MAVRO International. Welk product het meest geschikt is, hangt af van de situatie, ondergrond, wensen en eisen. De producten geven een duurzaamheid van 10 jaar of langer.
Hydrofobeercrèmes
Crèmes zijn geschikt voor het hydrofoberen van oppervlakken met veel ramen. Het aanbrengen van een crème gebeurt met een roller waardoor deze geen overspray heeft. Ramen en kozijnen hoeven daarom niet afgeplakt te worden. Hydrofobeercrèmes kunnen toegepast worden op natuurlijke minerale ondergronden, baksteen en beton.
Oplosmiddelhoudende middelen
Ondergronden die al eens gehydrofobeerd zijn, kunnen behandeld worden met oplosmiddel houdende hydrofobeermiddelen. Ook ondergronden die nog niet behandeld zijn kunnen met oplosmiddel houdende middelen behandeld worden. Deze manier van hydrofoberen is het meest geschikt voor grotere oppervlakken en oppervlakken met weinig ramen en kozijnen.
Watergedragen hydrofobeermiddelen
De meest voorkomende middelen zijn watergedragen hydrofobeermiddelen. Een middel op waterbasis is bij knoeien gemakkelijk te verwijderen mits dit snel gebeurt. Watergedragen middelen kunnen op vrijwel alle ondergronden gebruikt worden. Deze manier van hydrofoberen is het meest geschikt voor grotere oppervlakken en oppervlakken met weinig ramen en kozijnen.
Alle producten die wij gebruiken hebben een goedkeuringsrapport volgens:
- Richtlijn RTD 1002, inclusief eisen uit NEN-EN 1504-2 en TNO (indringingsklassen 1 en 2)
- BSW-93-26
- BSW-96-21
- Normen van Bouwdienst Rijkswaterstaat