Wat zijn slijtlagen?
Een slijtlaag is een dunne laag gebroken steenslag, ook wel split genoemd, die met behulp van een kleeflaag van bitumen of epoxy op een bestaande betonverharding gekleefd wordt. Deze worden aangebracht om het onderliggende oppervlak in goede conditie te behouden en een veilig stroef oppervlak te creëren.
Waarom wordt een slijtlaag aangebracht?
Een slijtlaag wordt om verschillende redenen aangebracht. Een slijtlaag kan dienen om scheurtjes en oneffenheden op te vullen in het beton. Wanneer scheurtjes en oneffenheden zich namelijk vullen met water, zet bij vocht dit water uit waardoor het beton beschadigd. Tevens zorgt een slijtlaag ervoor dat de levensduur van het oppervlak verlengd wordt en verbeteren we de stroef- en veiligheid. Een slijtlaag beschermt de ondergrond tegen vocht, vuil en zware belasting.
Waar kom je slijtlagen tegen?
Slijtlagen worden aangebracht op verschillende ondergronden. Door bijvoorbeeld een fietspad te voorzien van een slijtlaag, verbeterd dit de veiligheid voor fietsers bij onder andere gladheid. Zo zien we vaak slijtlagen op beton zoals:
- Voet- en fietspaden
- Bruggen, vlonders en aanlegsteigers
- Wegdekken
- Wandelgalerijen
- Aanlegsteigers
- Hellingsbanen van parkeergarages
Onlangs hebben wij in Venlo een fietsbrug voorzien van een slijtlaag om de veiligheid van de fietsers te waarborgen. Onder andere in Boskoop hebben we diverse bruggetjes voorzien van een slijtlaag welke enorm glad waren en daardoor een gevaar vormden voor ongelukken.
Bekijk alle projecten
Welke systemen kennen we?
We hebben jarenlange ervaring met het aanbrengen van verschillende soorten slijtlagen. Een daarvan is een bitumen slijtlaag. Deze slijtlaag wordt vaak ingezet voor fietsbruggen. Deze is namelijk niet zo geschikt voor het zwaardere verkeer.
Een andere optie is een epoxy slijtlaag. Deze wordt toegepast op betonnen, stalen en houten bruggen. Tevens hebben we nog polyurethaan slijtlagen. Ook deze is in te zetten voor het zwaardere verkeer. Een polyurethaan slijtlaag is wat flexibeler dan een epoxy slijtlaag. Wij maken gebruik van de producten van Arturo, HIM, Latexfalt en MAVRO International welke BRL K19143 gecertificeerd zijn.
Slijtlaagsysteem voor beton, hout en staal voldoet aan KIWA-beoordelingsrichtlijn BRL K19143
De producten zijn bestemd om te worden toegepast in slijtlaagconstructies op bereden en/of belopen betonnen, houten, stalen en bitumineuze ondergronden van kunstwerken. Tevens moeten de producten voldoen aan de milieuwetgeving (het product moet vrij zijn van Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK)), de ARBO-wet en het Bouwstoffenbesluit om in aanmerking te komen voor een productcertificaat BRL K19143. De gemiddelde hechtsterkte tussen de onderlinge lagen en/of de ondergrond van drie metingen moet minimaal 1,5 N/mm2 bedragen.
Kenmerken slijtlagen
Slijtlagen kennen verschillende kenmerken zoals dat deze slijtvast zijn. Daarnaast zorgt het voor een anti-slip om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Slijtlagen harden snel uit waardoor de bijvoorbeeld fietspaden weer snel in gebruik kunnen. Tevens zijn slijtlagen chemisch resistent en dus bestand tegen:
- Diesel;
- Smeerolie;
- Benzine;
- Dooizouten;
- Kerosine;
- En nog veel meer!
Instrooimateriaal
Voor de afwerking van de slijtlaag gebruiken we instrooimateriaal. Afhankelijk van het oppervlak kiezen we voor een bepaalde grofheid van het materiaal. Meestal heeft het een grootte van C4. Vuurgedroogd zand, mandurax of bauxiet zijn veelgebruikte materialen waarmee ProNed de slijtlaag mee “vol en zat” afstrooit. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de uitstraling, de rollaag én het instrooimateriaal zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.